Vijf vragen over Praten met de Staten, de nieuwe inwonersavond van Provinciale Staten Utrecht

Gepubliceerd op: 27 juni 2024 07:06

Praten met de Staten vervangt vanaf september 2024 het inspreken in de commissievergadering. Wat kan je van deze nieuwe inwonersavond verwachten? Met onderstaande veelgestelde vragen geven we je daar een antwoord op.

Wat is Praten met de Staten?

1. Wat is Praten met de Staten?

Bij Praten met de Staten sta jij, als inwoner of vertegenwoordiger van een organisatie, centraal. Je kunt je als inspreker rechtstreeks richten tot Statenledenleden en commissieleden in het eerste deel van de avond. Het is ook mogelijk om hen te ontmoeten voor een persoonlijk gesprek in het tweede deel van de avond.

2. Waarom kan ik niet meer inspreken bij de commissievergadering?

Provinciale Staten Utrecht vinden het belangrijk om te horen wat er bij jou speelt. Door de inspraakmogelijkheid altijd te organiseren op een avond buiten de commissievergadering om, is er meer tijd om met elkaar hierover in gesprek te gaan. Doordat de commissievergaderingen een week later gepland staan, kunnen Statenleden en commissieleden jouw inbreng beter meewegen in de debatten die nog gaan volgen.

3. Waar en wanneer moet ik aanwezig zijn?

Praten met de Staten vindt ongeveer eens in de zes weken plaats, op het provinciehuis van Utrecht. Het kan zijn dat er een extra avond wordt georganiseerd vanwege te verwachten drukte. Voor het eerste deel kunt inspreken is de starttijd 19:30 uur. Het tweede deel waar je Statenleden persoonlijk kunt spreken en ontmoeten begint om 21:00 uur. Om uiterlijk 22:00 uur is Praten met de Staten afgelopen.

4. Moet ik me aanmelden voor Praten met de Staten?

Voor het eerste deel met inspraak (om 19:30 uur) is een aanmelding verplicht. Je kunt je aanmelden via dit digitale formulier. Voor het tweede deel voor een ontmoeting met Statenleden (om 21:00 uur) heb je geen aanmelding nodig.

5. Waar kan ik meer informatie vinden?

Op de speciale Praten met de Staten-pagina vind je alle actuele informatie. Voor verdere vragen kun je terecht bij de Statengriffie via statengriffie@provincie-utrecht.nl of bellen met 030 25 89 070.